Cursus reanimatie bij je thuis   Opleiding bedrijfshulpverlening

Verdubbeling overlevingskans

Om met de deur in huis te vallen: de overlevingskans bij hartstilstand verdubbelt wanneer een omstaander onmiddellijk van start gaat met reanimatie.  Heb je daarnaast ook nog toegang tot een (openbaar) AED toestel (automatische externe defibrillator) waar gebruik van wordt gemaakt, is er 70% kans dat het slachtoffer het haalt.

overlevingskans reanimatie

Als je dan weet dat 10.000 mensen per jaar in België het slachtoffer zijn van een hartstilstand buiten het ziekenhuis, betekent dit dat er heel wat mensen kunnen worden gered. Het belang van reanimatie is dus niet te onderschatten.

Dat er ook baby’s en kinderen slachtoffer zijn, maakt kennis van reanimatie alleen nog maar belangrijker. Een kind kan stoppen met ademen door verstikking, vergiftiging, verdrinking, hoge koorts, …

Hartmassage en beademing

Bij reanimatie worden borstcompressies afgewisseld met beademing.  Door de compressies kan er bloed blijven rondgepompt worden tot bij belangrijke organen zoals het hart, de longen en de hersenen.  De beademing zorgt ervoor dat het circulerende bloed voldoende zuurstof vervoert. Na ongeveer 3 minuten zonder zuurstof raken de hersencellen immers onherstelbaar beschadigd.

Stayin’ alive met reanimatie

Reanimatie kan je alleen maar leren door te oefenen. Kreeg je ooit op school een cursus reanimatie? Dan doet misschien de song ‘Staying’ alive’ van de Beegees wel weer een belletje rinkelen.   Vaak wordt dit liedje gebruikt om het tempo van de hartmassage aan te geven.
De reanimatietechniek verschilt wel bij baby’s, kinderen en volwassenen.

Wil je graag je kennis van reanimatie opfrissen?

De cursus ‘levensreddend handelen’ bij baby’s en kinderen’ leert je in 3 uur tijd correct reageren en reanimeren in de meest voorkomende noodsituaties bij kinderen.

In de cursus reanimatie en AED leer je in 2,5 uur de reanimatietechnieken bij volwassenen én het gebruik van een AED toestel.

Meer lezen?

>> Herstart een hart met AED
>> Cursus reanimatie bij je thuis
>> Eerste Hulp party bij je thuis